Часті питання про комп'ютерну томографію

Пацієнти перед проходженням процедур комп'ютерної томографії ставлять багато питань, серед яких: що таке комп'ютерна томографія, безпека досліджень даним методом, підготовка до проведення процедур, вартість КТ, протипоказання та інші. Ми відповімо на найпопулярніші з них.

Що таке комп'ютерна томографія?

Комп'ютерна томографія чи КТ – це метод дослідження та діагностики внутрішніх органів та тканин, заснований на використанні рентгенівських променів. Метод було винайдено ще на початку минулого століття, а вдосконалено та популяризовано у 1972 році двома інженерами-фізиками, які отримали за це Нобелівську премію. КТ – значно більш інформативне дослідження ніж звичайний рентген.

Чи шкідлива комп'ютерна томографія?

Доза рентген випромінювання у перших томографах була досить великою, але сучасні томографи практично безпечні для людини. В нашому медичному центрі використовується томограф Philips Brilliance, який відповідає всім медичним нормам Євросоюзу щодо томографічного обладнання.

Як підготуватись до комп'ютерної томографії?

Підготовка до процедури не вимагає від пацієнта особливих зусиль, а рівень підготовки залежить від того, яка саме зона тіла пацієнта буде досліджуватися. Для більшості КТ досліджень, якщо не використовується контрастна речовина – процедура не потребує особливої ​​підготовки.

Якщо досліджується черевна порожнина, необхідно за 1-2 дні до процедури дотримуватись дієти з продуктами, які не викликають підвищеного газоутворення, вживати напої без газу, відмовитись від вживання алкоголю. За 6-8 годин до процедури не вживати їжу, випорожнити кишківник природним шляхом або за допомогою клізми.

Будь ласка, перед процедурою проконсультуйтеся зі своїм лікарем або з нашими фахівцями по телефону.

Які протипоказання щодо комп'ютерної томографії?

1. Вагітність у перший триместр тому що вплив рентген випромінювання на дитину до кінця не вивчений.

2. Неможливість пацієнта перебувати в одному положенні довгий час (наприклад, при тяжкому перебігу хвороби)

3. При необхідності введення контрастної речовини необхідно переконатися, що у пацієнта немає хвороб нирок, а також алергії на йодовмісні препарати.

Перед процедурою обов'язково повідомте лікаря про можливі відхилення в роботі організму та перенесені хвороби, також бажано взяти свою медичну картку, якщо це можливо.

Наскільки компетентними є фахівці у вашому медичному центрі?

В медичному центрі «КТ Експерт» працюють лише лікарі-рентгенологи вищої категорії з великим досвідом роботи. Дізнатися про кожного лікаря Ви можете на нашому сайті в розділі спеціалісти.

В нашому медичному центрі лише за останні 2 роки проведено понад 7000 КТ досліджень, понад 9000 консультацій пацієнтів.

Завдяки якісному томографу, який використовується в нашому медичному центрі та першокласним докторам – професіоналам своєї справи, Ви можете бути впевнені у достовірності КТ досліджень та висновку лікаря.

Яка вартість процедури КТ легень?

Ціна комп'ютерної томографії легень (легкі, середостіння) у нашому медичному центрі без контрастної речовини – 900 гривень. За потреби введення контрастної речовини, її вартість окремо становить – 1900 грн. Вартість інших процедур КТ, що проводяться в нашому медичному центрі, Ви можете переглянути в розділі «Ціни».

Чи є у Вас знижки та як їх отримати?

Так, знижки на процедури комп'ютерної томографії у нас діють як постійні – для ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, пенсіонерів та інвалідів у розмірі 5%, 10% - на повторне дослідження протягом місяця. Також є акції, що періодично проводяться, наприклад – знижка вихідного дня: у суботу знижка на всі процедури комп'ютерної томографії – 10%.

Запишіться у будь-який день тижня на проведення дослідження в суботу та отримайте знижку 10%.

Для яких ділянок тіла найкраще використовувати комп'ютерну томографію?

1. Дослідження мозку (при інсультах, травмах черепа)

2. Дослідження кісток, хрящів (при травмах, переломах, запаленнях)

3. Патології легень (особливо при підозрі на Covid-19)

4. Дослідження черевної порожнини

5. Дослідження хребта (при травмах, забиттях та ін.)

6. КТ Онкоскрінінг. Комплексне дослідження організму при підозі на онкологію чи нагляд за перебігом онкологічних захворювань.

Які існують вікові обмеження щодо процедур КТ?

Вікові обмеження відсутні, якщо пацієнт не має протипоказань. Дивіться нашу статтю про протипоказання для проведення КТ досліджень.

Як часто можна проводити процедуру КТ?

Процедуру комп'ютерної томографії слід проводити за вказівкою лікаря. Через використання рентген випромінювання (хоча доза його в нашому томографі мінімальна) процедуру не рекомендується проводити надто часто. Здоровій людині не шкодить проведення процедури один раз на місяць, частіше проводити процедуру не рекомендується, якщо на те немає показань (спостереження за перебігом захворювання, підготовка до операцій та ін.).

За більш детальною інформацією про частоту проведення комп'ютерної томографії саме для Вас, звертайтесь, будь ласка, до свого лікаря.

Які переваги комп'ютерної томографії перед звичайним рентгеном?

1. Набагато більш інформативна картина дослідження через більшу роздільну здатність томографа і можливість створення знімку в 3D.

2. Немає обмежень на використання металевих або електричних пристроїв у тілі людини (кардіостимулятори та інші пристрої).

3. КТ дозволяє визначити внутрішні кровотечі.

4. Безболісність та швидша процедура (тривалість проведення процедури від 2 хвилин, залежно від зони дослідження).

5. Значно менше рентген випромінювання від томографа в порівнянні зі старими рентген апаратами, встановленими у більшості міських лікарень.

Які недоліки комп'ютерної томографії?

При великій кількості переваг, комп'ютерна томографія все ж таки має недолік, про який ми, звичайно ж не замовчуватимемо:

-Використання рентген випромінювання, хоч і в мінімальних для організму людини дозах.

Нагадуємо нашим пацієнтам, що через це небажано проведення процедури для вагітних жінок у перший триместр вагітності.

Яка різниця між КТ та МРТ дослідженнями?

Порівнювати ці типи досліджень неправильно, оскільки у КТ і МРТ томографів різний принцип отримання зображень.

У КТ та МРТ томографів різні принципи створення дослідженнь. МРТ томограф працює за принципом магнітно-резонансної дії, а КТ томограф – за принципом рентген-випромінювання.

Процедура КТ найбільше підходить для діагностики патології легень, кісток (при травмах та інших ушкодженнях) а також онкоскринінгах.

На МРТ краще видно м'які тканини: м'язи, головний мозок, внутрішні органи, судини. Цей метод дослідження найчастіше застосовується в нейрохірургії та неврології для виявлення пухлин та патологій внутрішніх органів.

Наш томограф виробництва компанії Philips для проведення КТ досліджень відповідає всім сучасним вимогам та дозволяє отримати максимально якісні зображення.

Скільки часу проводиться процедура комп'ютерна томографія?

Залежно від досліджуваної зони процедура проводиться в середньому 20 хвилин. При введенні контрастної речовини та дослідженні кількох зон процедура може тривати до 40 хвилин.

Коли я зможу отримати результат дослідження і в якому вигляді він буде?

Результат із висновком лікаря Ви можете отримати, як правило, того ж дня на паперовому та/або цифровому носії (запис на CD диск, флешку, або відправка електронною поштою). Виняток може складати проведення процедури пізно ввечері, в такому разі результат дослідження Ви отримаєте наступного дня.

Де знаходиться Ваш медцентр? Як доїхати?

Ми знаходимося за адресою м. Харків, вул. Академіка Павлова 46/11, Інститут неврології та психіатрії, 2 під'їзд. Орієнтир – поруч знаходиться ТРЦ «Французький бульвар». Точне місцезнаходження на картах дивіться тут. Просто прокладіть маршрут за допомогою програми картки на смартфоні.

Записатися на проведення комп'ютерної томографії Ви можете за телефонами:

+380668206211
+380972402363
+380633105261