Комп'ютерна томографія легень при підозрі на Covid-19

Компьютерная томография легких при CovidКомп'ютерна томографія - одне з найдостовірніших досліджень легень при підозрі на коронавірусну інфекцію. КТ призначають за будь-яких симптомів Covid-19. При дослідженні легень чітко зрозуміла картина перебігу захворювання: локалізація, ступінь ураження легень.

"Золотим стандартом" діагностики вірусних пневмоній сьогодні вважається комп'ютерна томографія (КТ) легень, точніше - мультиспіральна комп'ютерна томографія (або МСКТ), яка проводиться в нашому медичному центрі "КТ Експерт".

КТ набагато краще рентгенографії. На відміну від звичайного рентгена, який, на жаль, не завжди показує ознаки вірусної пневмонії при ураженні близько 30% легень, КТ покаже навіть 3-5% ураження.

За допомогою томографа та складної комп'ютерної обробки створюється об'ємне зображення легень, де тканини видно набагато краще.

Ми використовуємо найсучасніший томограф Philips Brilliance, який дає дуже інформативне зображення та відповідає всім заходам медичної безпеки Євросоюзу, використовуючи мінімальне рентген-випромінювання.

Тест на коронавірус – позитивний. Навіщо робити ще й КТ легень?

По-перше, не можна виключати хибнопозитивний (як і хибнонегативний) результат тесту. За статистикою, близько 30% тестів можуть давати похибку в той чи інший бік.

Лабораторне тестування дає відповідь про наявність в організмі Covid-19, проте не дає відповіді на такі важливі питання, як ступінь ураження легень, набряк чи фіброз. Тільки комп'ютерна томографія дозволить оцінити ризики для життя та здоров'я пацієнта, ефективність лікування та перебіг реабілітації.

ПЛР тестування у зв'язці з комп'ютерною томографією легень – найкращий варіант при підозрах на Covid-19, що максимально мінімізує ризики діагностичної помилки.

Виділяють 4 ступені вірусної пневмонії, викликаної COVID-19:

КТ-1 – легка, ураження до 25% легень;

КТ-2 - помірна, ураження 25-50% легень;

КТ-3 - середньо-важка, ураження 50-75% легень;

КТ-4 - важка, ураження понад 75% легень.

Ознаки вірусної пневмонії (КТ визначає ранню стадію ураження легень, починаючи від 3-5%) а також ступінь ураження легень побачить один з наших професійних лікарів-рентгенологів, зробить медичний висновок і проведе консультацію з пацієнтом.

Результати комп'ютерної томографії не потрібно довго чекати на відміну від ПЛР тесту, що дозволяє якомога оперативніше приступити до лікування пацієнта, якщо воно необхідно.

Хвороба може протікати майже безсимптомно на ранніх стадіях. Однак, неприємна особливість Covid-19 полягає в тому, що помірна стадія може досить швидко перейти до середньо-важкої і згодом – до важкої. Тому намагатися "переносити на ногах" і затягувати з лікуванням при ураженні близько 50% легень точно не варто!

Пацієнтам із підтвердженим коронавірусом варто проходити комп'ютерну томографію щонайменше двічі. Перший раз – при підозрі на коронавірус після ПЛР тесту. Вдруге - якщо самопочуття пацієнта покращується, то рекомендовано зробити КТ через 2-3 тижні після першого звернення.

При погіршенні самопочуття, пацієнту рекомендовано перебувати під постійним наглядом лікаря і неухильно дотримуватися його рекомендацій!

Комп'ютерну томографію легень роблять за направленням лікаря або самостійно, якщо був контакт із людиною, зараженою коронавірусною інфекцією, а також за наявності наступних симптомів:

1. Довгий час висока температура (понад 38 градусів);

2. Задишка;

3. Частий сухий кашель;

4. Відчуття болю та дискомфорту в грудях;

5. Пульсоксиметр показує відсоток сатурації (постачання крові киснем) менше 95%.

Діючі заходи в нашому медичному центрі для захисту від Covid-19

1. Весь наш персонал обов'язково носить медичні маски, змінюючи їх раз на кілька годин.

2. По території в достатній кількості є антисептики.

3. Зона томографа постійно дезінфікується та проводиться вологе прибирання всієї території медичного центру. Для кожного наступного пацієнта використовується нова спеціальна підстилка для тахти. Усі елементи томографа, із якими контактує пацієнт, дезінфікуються перед наступним прийомом пацієнта.

4. Пацієнти зобов'язані дотримуватися всіх запобіжних заходів, рекомендованих МОЗ для запобігання поширенню коронавірусної інфекції, щоб виключити зараження інших пацієнтів та медичного персоналу. Вхід до медичного центру без медичної маски – заборонено.

Щоб записатися на комп'ютерну томографію легень для діагностики Covid-19, звертайтесь до нашого медичного центру за телефонами:

+380668206211
+380972402363
+380633105261